onsdag 28 januari 2009

Semlor

22 stycken mellanstora

75 g smör/margarin
2½ dl mjölk
1 dl kesella
½ dl vit sirap
2 krm salt
1 ägg
1 tsk hjortonssalt
ca 8 dl vetemjöl
Pensling
1 ägg
½ msk vatten
1 nypa salt
Fyllning och garnering
150 g riven mandelmassa
1 dl vispad grädde
1 dl mjölk
inkråm från bullarna
3-4 dl vispgrädde
florsocker

Ugnsvärme, 250 grader

Smält fettet tillsätt mjölken och värm till fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med mjölken. Tillsätt sirap, salt, ägg och kesella. Blanda hjortonssaltet med mjölet och tillsätt det under omrörning. Låt degen jäsa i 30 minuter. Tag upp degen och arbeta den smidig med ev mera mjöl. Dela i 22 bitar ca 45 gram. Rulla till bollar och lägg på bakplåtsklädda plåtar för att jäsa ytterligare 30 minuter.
Pensla bullarna och grädda mitt i ugnen ca 8 minuter.
Skär av ett lock och gröp ur en grop i bullen.
Blanda inkråmet med riven mandelmassa, mjölk och 1 dl vispad grädde. Lägg en klick i varje bulle och ta resten av grädden och spritsa eller lägg en klick ovanpå. Lägg på locket och pudra florsocker ovanpå.