onsdag 11 maj 2011

Gillekaka


En saftig mjuk kaka som innehåller äpple, nötter, citron och kardemumma. Den här kakan passar bra i stället för en butterkaka och mycket enklare att göra.
Ca 12 biter

150 g margarin/smör
½ dl kaffegrädde eller vatten
3 ägg
2½ dl strösocker
3½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk bakpulver
rivet skal av ½ tvättad citron
2 äpplen
25-50 g (½-3/4 dl) hasselnötter

Ugnsvärme - 175 grader
Smält margarinet och häll i vätskan.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma och rivet citronskal.
Häll detta och mardarinet med vätskan i äggsmeten.
Rör om till jämn smet.
Häll smeten i smord och bröad tårtform, ca 25 cm i diameter.
Skala och skär äpplena i tunna klyftor.
Grovhacka nötterna.
Fördela äpplena över smeten och strö nötterna på.
Grädda omkring 50 minuter.
Vill man kan man sikta florsocker över kakan när den kallnat. Det gjorde inte jag denna gång.