lördag 15 augusti 2009

Prinsesstårta med kungligt inslag

Här har jag korsat en Prinsess tårta med en Carl Gustav tårta, resultatet blev den här tårtan. Det är många tårtor just nu, men vi är flera i familjen som fyller år på sommaren.
Sockerkaksbotten
3 ägg
1½ dl strösocker
3/4 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Marängbotten
2 äggvitor
1½ dl strösocker
50 g mörk choklad
Fyllning
3 äggulor
1½ msk strösocker
3 tsk potatismjöl
3 dl kaffegrädde
3 gelantinblad, blötlagda i kallt vatten
1 msk vaniljsocker
3 dl grädde
en liten burk vinbärsgelé
Vispa ägg och socker poröst. Rör ner vetemjöl blandat med potatismjöl och bakpulver. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 25 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter.
Vispa upp äggvitorna till marängbottnen. Tillsätt sockret, lite i taget, och fortsätt vispa, tills den är hård. Rita upp en rundel, ca 22 cm i diameter. Bred ut marängsmeten i den, ca 1 cm tjockt. Grädda i 110 grader tills marängen är genom torr, ca 1 timme. Låt den kallna och smält chokladen och bred ut den på marängbotten och ställ kallt. (Gör gärna marängbottnen dagen innan, så går det smidig att göra tårtan).
Gräddkrämen
Vispa samman gulor, socker, potatismjöl och kaffegrädde i en kastrull. Låt det sjuda upp under vispning. Krama ur gelatinet och rör ner det i den varma krämen. Låt den bli helt kall innan den vispade grädden, (grädden ska vara ganska tjock) och vaniljsockret blandas ner.
Dela tårtbottnen i två delar. Bred ut ett tunt lager med vinbärsgelé och på den ett lager med gräddkräm. Lägg på marängbottnen och på den ett lager gräddkräm. Lägg sedan på tårtbotten nummer två och på den ett tunt lager vinbärsgelé. Nu ska all gräddkräm som är kvar på tårtan och bred först runt kanten och resten ovanpå, gör så att krämen är högre i mitten.
Lägg på ett marsipanlock. Nu är det bara det roliga kvar, att garnera tårtan och det får man göra som man vill.