onsdag 18 mars 2009

Toscakaka

100 g smör/margarin
2 ägg
1½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk grädde eller mjölk

Glasyr
1 förpackning flagad mandel (40 g)
50 g smör/margarin
½ dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Rör ner vetemjölet blandat med bakpulver samt smör och grädde.
Häll smeten i en smord bröad rund form (22 cm), med löstagbara kanter.
Grädda i nedre delen i ugnen i 175 grader, 20-25 minuter tills kakan är knappt färdig.
Blanda under tiden alla ingredienserna till glasyren i en kastrull.
Låt den koka upp under lätt omrörning.
Bred glasyren över kakan. Grädda ytterligare ca 15 minuter tills kakan fått fin färg.

Små mannaskorpor

Goda småskorpor

100 g smör/ margarin
3/4 dl socker
1 ½ dl mjölk
1 tsk kardemumma
2 dl mannagryn
3 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
Rör matfettet och sockret smidigt. Tillsätt mjölk, kardemumma,mannagryn och mjölet blandat med bakpulvret. Arbeta ihop till en deg.
Rulla ut degen på mjölat bakbord till två längder. Dela dessa i ca 15- 20 bitar var och rulla bitarna till små bullar.
Lägg bullarna på smorda plåtar, och grädda dem mitt i ugnen på 225 grader C, ca 10 minuter.Låt bullarna kallna. Dela dem med en vass kniv och lägg dem på bakplåt med snittytorna uppåt. Rosta dem i 225 grader ca 5-7 minuter, de ska bli lite ljusbruna.
Eftertorka dem sedan i ca 1 timme i 50 grader

Chokladdrömmar

Enkla att göra, möra och man lyckas alltid med detta recept.
60 stycken

150 g mjukt smör/margarin
3½ dl strösocker
1 1/4 dl matolja
4½ dl vetemjöl
1 dl kakao
1½ tsk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt

Ugn 150 grader
Rör smör och socker pösigt. Tillsätt matoljan lite i tagit under kraftig vispning, helst med elvisp.
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och hjorthornssalt och rör ner lite i sänder i smeten.
Rulla bollar, inte för små och lägg på bakplåtsklädda plåtar.
Grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Låt kakorna svalna något och lägg dem sedan på galler för att kallna.
Går bra att frysa in.

KULFI - Indisk glass


En glass som kanske passar till Päskhelgen
4 portioner

2½ dl grädde
1 kuvert saffran (0,5 g)
1 tsk mald anis
2 äggulor
½ dl florsocker
1 tsk rivet citronskal
1 msk citronsaft eller limesaft
Till garnering
russin och rostad mandel
2 msk rostad hel anis

Koka upp grädden med saffran och anis för att få ut maximal smak och färg.Låt grädden svalna och vispa den sedan.
Vispa äggulor och socker vitt och pösigt, rör ner citronsaft och skal.
Vänd ihop grädde och äggsmeten.
Fodra fyra skålar med plastfilm och fyll med glass. Ställ i frysen, minst tre timmar. Stjälp upp glassen cirka 20 minuter före servering.
Garnera med russin, mandel och anis.