måndag 13 december 2010

Min favoritsprits


När jag ska spritsa ut deg till kakor brukar jag använda den här. Jag tycker den är jättebra.
Vet inte om den finns att köpa längre men söker man på loppis kan man säkert hitta en sådan.

Pariservåfflor

De här kakorna fick pris redan år 1945, kan man tänka sig . Kallas också för Franska våfflor.
Det går bra att göra halv sats, då blir det ca 10 stycken.
Ca 25 stycken

5 dl vetemjöl
200 g margarin/smör
3-4 msk kallt vatten
Till kavling
strösocker
Fyllning
200 g smör
3 dl florsocker
2 äggulor
4 tsk vaniljsocker

Ugnsvärme - 225 grader
Blanda ihop alla ingredienserna till degen i matberedare eller för hand. Låt degen vila kallt några timmar.
Kavla ut degen till knappt ½ cm tjocklek.
Ta ut kakor med runt mått, ca 6 cm i diametern. Lägg dem på sockrat bak- eller smörgåspapper och kavla med kruskavel ut dem till ovala långsmala kakor.
Lägg dem på bakpappersklädda plåtar.
Grädda mitt i ugnen 6-8 minuter eller tills de fått fin färg och ser spröda ut.
Rör smör och florsocker smidigt. Tillsätt äggulor och vaniljsocker, vispa kraftigt till en fluffig kräm.
Lägg ihop kakorna två och två med fyllning emellan.
Ska man inte äta kakorna genast så vänta med att fylla dem.
Förvara dem i tät kakburk på torrt ställe.