tisdag 18 januari 2011

Falska potatisbakelser


Detta recept fick jag av en bekant, den 19 augusti 1990, alltså snart 21 år sedan. Bland de godaste långpannerutorna som finns. Det tar lite tid att göra dem, men det är det värt. Man behöver en stor långpanna, för det blir många.
Ca 56 stycken

Botten
4½ dl socker
4 ägg
200 g smör/margarin
2½ dl mjölk
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 msk vaniljsocker
Smörkräm
200 g margarin
2 tsk vaniljsocker
2 dl florsocker
4 dl marsankräm, följ receptet för kokt marsankräm.
Topping
ca 250 g riven mandelmassa
kakao

Ugnsvärme - 200 grader
Vispa ägg och socker pösigt.
Smält smöret och häll i mjölken, häll sedan ner det i äggblandningen.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Häll i smeten och rör om till en slät smet.
Smörj och ströa en långpanna, ca 35x40 cm. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.
Låt kakan kallna.
Gör smörkrämen. Gör marsankrämen och låt den kallna. Vispa margarin, florsocker och vanlijsocker kraftigt med elvisp. Klicka nu ner smörkrämen lite i tagit i marsankrämen och fortsätt vispa kraftigt tills du har en fluffig kräm.
Bred den över kakan.
Riv mandelmassan och strö över och sedan siktar du kakao ovanpå.
Ställ kakan i frysen en stund innan du skär den i rutor.