måndag 1 november 2010

Budapesttårta med choklad

Den här Budapesttårtan är det choklad både i marängen och grädden. Extra god blir den om man gör den på sommaren och fyller den med färska jordgubbar.
Jag gjorde Creme brulee, fick äggvitor över och passaade då på att göra den här goda tårtan..
8-10 portioner

Botten
6 äggvitor
3 dl strösocker
100 g (ca 1½ dl) hasselnötkärnor
1 dl vetemjöl
2 msk kakao
Fyllning
3 dl grädde
1 burk mandariner
1 banan
2 tsk strösocker
2 tsk kakao

Ugnsvärme - 185 grader
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt socker och vispa tills det blir en tjock marängsmet.
Hacka nötterna fint. Blanda nötterna med mjöl och kakao. Vänd ner blandningen försiktigt i marängsmeten.
Lägg ett lätt oljat bakplåtspapper i en långpanna (ca 30x40 cm). Bred ut smeten jämnt över papperet och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper. Dra av papperet som kakan gräddats på. Pensla med kallt vatten om inte kakan släpper. Låt kakan kallna under långpannan.
Häll mandarinerna i en sil och låt lagen rinna av väl.
Skiva bananen och ev dela skivorna.
Vispa grädden tjock tillsammans med socker och kakao.
Bred grädden över kakan, strö på mandariner och banan.
Rulla ihop från långsidan. Låt den ligga med skarven ner. Ställ den svalt.
Sikta florsocker eller ringla smält choklad över tårtan vid servering.