tisdag 28 juli 2009

Polkafyllda mandelformar

Mandelformar bakas ofta till jul, men är lika goda året om.Här får de en annorlunda fyllning, smaksatt med krossade polkagrisar. Supergott!
Ca 25 stycken

100 g sötmandel
150 g smör eller margarin
1 dl strösocker
3½ - 4 dl vetemjöl
Fyllning
3 gelatinblad
2 ägggulor
½ dl stösocker
2 dl vispgrädde
20 polkagrisar
Garnering
krossade polkagrisar
Tillbehör
veckade bakformar av metall

225 graders ugnsvärme
Skolla och skala sötmandeln, Mal den sedan i mandelkvarn.
Hacka samman mandel, matfett, socker och mjöl, gärna i matberedare.
Dela degen i 25 bitar. Tryck ut degbitarna i smorda veckade metallformar. Ställ formarna på bakplåt.
Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem svalna något innan de försiktigt stjälps ur formarna.
Gör fyllningen
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 minuter.
Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa grädden till ett fast skum. Stöt pilkagrisarna grovt. Blanda äggvisp, grädde och polkagrisbitar,
Smält gelatinbladen utan att först krama ur vattnet, i en kastrull. Låt gelatinet svalna något.
Häll gelatinet i gräddblandningen under omrörning. Låt fyllningen stå kallt tills den halvflytande, ca 15 minuter.
Fyll mandelformarna med polkafyllningen. Ställ dem svalt att stelna ca 1 timme.
Garnera med krossade polkagrisar.