onsdag 29 februari 2012

Småfranska


Här har jag bytt ut vetemjölet till vetemjöl special,  plötsligt känns de mycket nyttigare. De är mjuka, saftiga och goda.
Ca 20 stycken

25 g margarin
5 dl vatten
50 g jäst (blått)
1½ tsk salt
1 tsk honung
ca 12 dl vetemjöl special
Pensling
vatten

Ugnsvärme - 225 grader
Smält margarinet och tillsätt vattnet och värm till fingervarmt.
Finfördela jästen i en degbunke, häll i degvätskan och rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, honung och nästan allt mjöl, arbeta degen ordentligt tills den släpper kanterna.
Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig med lite vanligt vetemjöl.
Dela degen i bitar (ca 70g) och rulla dem till bollar, lägg dem på bakpappersklädda plåtar.
Jäs bröden under bakduk, ca 30 minuter.
Pensla bröden med ljummet vatten.
Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter.
Låt bröden svalna på galler utan bakduk, för att behålla en frasig yta.