En omtyckt och lättbakad tårta, av tunna nötbottnar fyllda med kolasås och grädde och och täckt med grädde och kakao.
12-15 bitar
Nötbotten
200 g nötkärnor
1½ dl florsocker
5 äggvitor
Kolasås
3 dk grädde
2 dl strösocker
½ dl sirap
1 msk smör
Fyllning och garnering
5 dl grädde
kakao
Mal nötterna och blanda dem med florsocker. Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i nötblandningen.
Bred ut smeten i en långpanna med smort bakplåtspapper (35x40).
Grädda i 175 grader, 20-25 minuter. Låt den kallna på galler. Dela den på mitten, till två bottnar.
Kolasåsen
Blanda alla ingredienser utom smöret i en kastrull och låt det koka i ca 15 minuter, tills den är tjockflytande. Såsen tjocknar ytterligare när den kallnar. Låt såsen svalna något innan smöret rörs ner och bred sedan såsen över en nötbotten. Ställ bottnen kallt.
Vispa grädden och bred ca hälften över kolasåsen. Lägg på den andra botten och bred resten av grädden över.
Sikta över kakao.
Servera tårtan kall.
Hej Ingrid!
SvaraRaderaVi provade på att baka din tårta till ett kalas. En mycket god, men mycket söt kaka! Vi lade dessutom till lite krossad daim över tårtan. Mycket gott!Tack!:)
Hej! Vad är det för slags nötkärnor? Hasselnötter?
SvaraRaderaTack för en bra blogg
Jag använder hasselnötter men det går bra att använda mandel om man så vill.
SvaraRaderaLycka till!