Kakorna innehåller mycket socker och blir därför lite knäckiga i konsistensen.
Kakorna pöser upp under gräddningen för att sedan sjunka ner och bli de lätt krackelerade seg-hårda formkakorna.
40 stycken
250 g smör
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 äggula
Ugnsvärme - 220 grader
Rör smör och socker kraftigt med elvisp till en pösig kräm. Tillsätt mjöl och äggula och fortsätt röra kraftigt till en smidig deg.
Rulla bollar eller klicka ut smeten i veckade aluminiumformar.
Formarna ska vara osmorda och fyll dem bara till hälften.
Ställ formarna på plåt och grädda dem ganska långt ner i ugnen till de fått fin färg och börjat sjunka, 8-10 minuter.
Låt kakorna kallna i formarna och stjälp sedan upp dem.
Åh så gott, både formkakor och rullrån får mig att tänka på mormors jular. Båda dessa kakor fanns alltid på efterättsbordet. Småkakor i gammeldags form är jul på något sätt.
SvaraRaderaska det vara rumsvarmt smör? tänkte prova det här och se om jag lyckas...
SvaraRaderaJa, men om du använder matberedaren för att göra degen så går det bra om smöret är lite kallt.
SvaraRaderaLycka till!