fredag 21 juni 2013

Sommartårta

En jordgubbstårta med flädermousse. Receptet kommer från tidningen Bakat & Gott.
God tårta som går bra att göra i förväg.

8-10 bitar

200 g mandelmassa
100 g smör/margarin
2 ägg
1 msk potatismjöl
2 msk kakao
10-12 jordgubbar
Flädermousse
4 gelatinblad
1½ dl konc flädersaft
4 dl vispgrädde
2 ägg
Garnering
1 liter jordgubbar (det räcker till hela receptet)

Ugnsvärme - 175 grader
Riv mandelmassan och rör ihop med smöret till en smidig smet.
Tillsätt äggen ett i taget under vispning.
Sikta i potatismjöl och kakao och blanda till en smet.
Bred ut i en smord form med löstagbar kant.
Grädda i 20 minuter och låt kakan sedan kallna.
Skiva jordgubbarna och ställ dem mot kanten runt formen.
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 minuter.
Värm hälften av saften. Ta kastrullen från plattan. Ta upp gelatinet och smält i den varma saften.. Häll i resten av saften och låt svalna.
Vispa grädden hårt.
Dela äggen i gulor och vitor, rör ner gulorna i grädden.
Rör försiktigt ner saften i grädden.
Vispa äggvitorna till hård skum och vänd ner i grädden.
Häll moussen i formen och låt stå kallt i 4 timmar.
Lossa och ta bort kanten.
Garnera tårtan med jordgubbar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar