lördag 28 augusti 2010

Äppelkaka i gjutjärnspanna

Lätt att göra och väldigt god. Härlig äppelsmak och det doftar kanel i hela köket.
8-10 bitar

5-6 st äpplen
2 dl farinsocker
1 tsk malen kanel
50 g smör
2 ägg
2 1/4 dl strösocker
2 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Ugnsvärme - 200 grader
Skala, kärna ur och skiva äpplena. Blanda dem med farinsocker och kanel.
Smält smöret i en gjutjärnspanna med raka kanter och bryn äpplena ca 5 minuter eller tills de blir ljusbruna.
Vispa ägg och socker poröst. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Klicka ut smeten över äpplena i pannan. Ställ in pannan i ugnen och grädda i ca 30 minuter.
Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den så att äpplena ligger uppåt.
Servera vaniljsås eller vaniljglass till.

8 kommentarer:

  1. Vad gott det ser ut, äppelkaka är verkligen mumsigt

    SvaraRadera
  2. Mnnn, håller med, äppelkaka med massor av vaniljsås det är mumma!

    SvaraRadera
  3. Vi äter också äppelkaka här i Vilhelmina! Dock inte riktigt detta receptet!

    SvaraRadera
  4. Du har en Award att hämta hos mig.

    SvaraRadera
  5. Att baka i gjutjärnspanna är en riktigt fullträff, det ser riktigt smaskigt och gott ut!

    SvaraRadera
  6. Kul med en "ny" äppelkaka. Du får gärna ta mitt rödbetsrecept

    SvaraRadera
  7. Jag tror det var Allt om Mat som har tävling med de bästa äppelkakorna. Ett litet tips... :-) Vinnande bidrag publiceras.

    SvaraRadera
  8. Känns fel att tävla med recept som någon annan har gjort. Den var i alla fall jättegod!
    Tack för tipset i alla fall!

    SvaraRadera