torsdag 28 oktober 2010

Creme brulee

Milt, krämigt och knäckigt på samma gång, en ljuvlig dessert.
4 portioner

1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
5 st äggulor
1½ dl strösocker
Till servering
råsocker

Ugnsvärme - 175 grader
Dela vaniljstången längstmed och skrapa ur märgen med baksidan på en kniv.
Vispa ihop vaniljen med övriga ingredienser. Lägg i vaniljstången i smeten och ställ allt kallt några timmar i kylen.
Ta upp vaniljstången och fördela smeten i portionsformar.
Ställ formarna i en långpanna. Fyll långpannan till hälften med vatten.
Grädda i ca 25-30 minuter eller tills bruleen stannat. Tillagningstiden i ugnen beror lite på vilken form du använder.
Låt svalna.
Strö råsocker över desserten. Låt sockret bli knäckigt under grillvärme i ugnen eller med hjälp av en gasprännare.
Jag använder gasbrännare. Använder du ugnen så får man passa noga så man inte bränner sockret.

5 kommentarer:

  1. Det där är min favoritefterrätt!
    Nam nam!!
    Ha en skön spökhelg!

    SvaraRadera
  2. Så gott det ser ut, har aldrig gjort creme brulee själv

    SvaraRadera
  3. Jaha, vill ni veta sanningen?
    Det här var första gången och det var inte alls svårt, så det blir fler gånger. Jag har bara ätit Creme brulee hos andra och varit avundsjuka på vad skickliga de varit. Det här receptet kommer från ICA.
    Glöm inte att ställa om klockorna till vintertid!!
    Kram!

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Jag har din päronpaj (från 3 januari) i ugnen nu! Testar med färska päron (ej burk som det står i receptet) Hoppas den blir god!
    Tack!

    SvaraRadera
  5. Det är så gott. Jag blev också förvånad första gången för jag tyckte också det var lätt.

    SvaraRadera