måndag 29 november 2010

Glutenfri smulpaj med äppelklyftor

4-6 portioner

100 g smör/margarin
3 msk sirap, ljus eller mörk
½ dl strösocker
2 dl maizenamjöl eller glutenfri mix
--------
4-6 syrliga äpplen
1 msk kanel
1 msk socker
1 tsk ingefära (var lite försiktig med ingefäran för den har dominant smak)
Grovhackad mandel eller mandelspån

Ugnsvärme - 225 grader
Dela smöret i bitar och lägg i matberedaren. Häll i sirap, socker och maizenamjölet (eller mixen) och kör alltsammans tills det bildats en grynig massa. Detta tar inte alls lång stund.
Skala och kärna ur äpplena. Dela dem i klyftor.
Sprid ut äppelklyftorna i en ugnssäker form och strö över kanel, socker och ingefära.
Strö den gryniga massan över äpplena och lite grovhackad mandel eller mandelspån.
Ställ in formen i den nedre delen av ugnen och grädda i ca 20-30 minuter.
Servera pajen ljummen med vaniljvisp eller vaniljglass.

3 kommentarer:

  1. Jag är en tjej på 22 år som fick diabetes för två år sedan & älskar att baka! Det svåra är bara att hitta bra recept!! Du har möjligtvis inte något du vill dela med dig av?

    Tack på förhand!!

    SvaraRadera
  2. Hej på dig!
    Tråkigt, att du fått diabetes. Ett förslag är att kolla på biblioteket, de har många bra böcker för allergiker och även diabetiker. Ofta är det bara några recept som man själv gillar, så det är smart att låna istället för att köpa böckerna.
    Kram!

    SvaraRadera