5 dl mjölk
50 g jäst
½ dl rapsolja
3 dl fint rivna morötter
1 tsk salt
3 msk honung
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl special
11-12 dl rågsikt
Ugnsvärme - 220 grader
Smula jästen i en degbunke. Värm mjölk och olja till 37 grader. Häll blandningen över jästen och rör om till jästen löst sig.
Smula jästen i en degbunke. Värm mjölk och olja till 37 grader. Häll blandningen över jästen och rör om till jästen löst sig.
Blanda ner morötter, salt, honung, havregryn och vetemjölet. Tillsätt sedan rågsikt tills du får en smidig och inte för hård smet.
Låt jästa övertäckt i 30 minuter.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna 30x40 cm. Häll smeten direkt i långpannan och platta till med mjölad hand. Skär försiktigt önskat antal rutor och nagga med gaffel.
Låt jäsa i 30 minuter övertäckt.
Pensla med vatten och strö över havregryn eller örtsalt.
Grädd i ca 15 minuter.
Låt brödet kallna innan du skär.
Går bra att frysa in!
Hur mycket jäst ska man ha? :)
SvaraRaderaTack för upplysningen.:) Har du uppdaterat texten.
SvaraRaderaDet ser gott och nyttigt ut... Själv har jag just köpte en vetelängd från Mekka....! Tror att jag ska göra blåbärskakan i morgon.
SvaraRaderaTrevlig helg!
/B
Mums vad god det ser ut :) Tack för receptet! :)
SvaraRadera//Linda
Kanongott! Tack :)
SvaraRadera