tisdag 30 mars 2010

Havredrömmar med kakao

Dessa havrekakor försvinner lika snabbt från kaffebordet som de vackraste drömmar förflyktigas. Vill man göra drömmarna ännu finare så kan man doppa dem i blockchoklad.
55 - 60 stycken

175 g smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
½ dl matolja
2½ dl havregryn
1 msk kakao
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl
(mörk blockchoklad)

Ugnsvärme - 150 grader
Rör samman matfett, socker och vaniljsocker till en smidig smet.
Tillsätt oljan i en fin stråle under omrörning.
Krossa havregrynen lätt. Blanda dem i kaksmeten. Tillsätt siktad kakao, hjorthornssalt och mjöl.
Arbeta samman ingredienserna till en deg. Forma den till jämnstora bollar,( ca 14 g).
Lägg bollarna på bakplåtsklädda plåtar.
Grädda mitt i ugnen i 15 minuter.Låt kakorna svalna något innan de läggs över på galler.
Doppa dem ev i smält blockchoklad.
De går bra att frysa.

4 kommentarer:

  1. Hejsan! Jag tänkte att du kanske vet detta - Kan man byta ut matoljan på något sätt, mot mer smör eller så? (jag har enbart olivolja hemma och det är ju inte så lyckat...) :)

    SvaraRadera
  2. Drömmar blir mörare och spricker upp så där som man vill med olja. Prova och smält en ½ dl smör och byt ut mot oljan, men låt smöret svala. Risken är att de blir hårdare. Jag har använt kokosfett i nått recept, så det kan också vara ett allternativ.

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Min dotter längtade efter tekakor med kardemumma i. Hon hade ätit sådana när hon var liten och kunde inte glömma dom. Nu är hon över 40år och jag gick in och gogglade efter recept och hittade till din fina sida.
    Just nu håller hon på att baka dom så vi får se hur dom blir. Mvh Rita i Matfors utanför Sundsvall

    SvaraRadera