torsdag 18 december 2008

Vaniljbullar

Ca 35-40 stycken

4 dl gräddmjölk
50 g jäst
200 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 krm salt
1 tsk stött kardemumma
1 ägg
2 krm hjorthornssalt
a 13 dl vetemjöl

Fyllning
3½ dl vaniljkräm (fast)

Garnering
Smör/margarin
strösocker

Värm gräddmjölken till fingervarmt och häll den över jästen i en bunke och rör om.
Klicka i smöret och tillsätt socker, salt, kardemumma och ägget, rör om.
Blanda hjorthornssaltet i mjölet och tillsätt detta. knåda degen blank och fin, låt den jästa övertäckt i ca 40 minuter.
Medan degen jäser så gör vaniljkrämen enligt receptet på paketet.
Tag upp degen, och gör ca 35 grams bitar som rullas till bollar. Kavla ut dem lätt och lägg på en klick vaniljkräm. Nyp ihop degen som en påse och tryck ihop så det blir tätt, lägg sedan bullen med skarven neråt i en bullform.
Låt bullarna jäsa, i ca 45 minuter.
Grädda i 250 grader, mitt i ugnen i ca 7 minuter.
När bullarna svalnat så pensla dem med smält margarin, och doppa dem i strösocker. Ska de frysas in, så garnera dem efter upptiningen,