söndag 9 augusti 2009

Kolatårta

En omtyckt och lättbakad tårta, av tunna nötbottnar fyllda med kolasås och grädde och och täckt med grädde och kakao.
12-15 bitar

Nötbotten
200 g nötkärnor
1½ dl florsocker
5 äggvitor
Kolasås
3 dk grädde
2 dl strösocker
½ dl sirap
1 msk smör
Fyllning och garnering
5 dl grädde
kakao

Mal nötterna och blanda dem med florsocker. Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i nötblandningen.
Bred ut smeten i en långpanna med smort bakplåtspapper (35x40).
Grädda i 175 grader, 20-25 minuter. Låt den kallna på galler. Dela den på mitten, till två bottnar.
Kolasåsen
Blanda alla ingredienser utom smöret i en kastrull och låt det koka i ca 15 minuter, tills den är tjockflytande. Såsen tjocknar ytterligare när den kallnar. Låt såsen svalna något innan smöret rörs ner och bred sedan såsen över en nötbotten. Ställ bottnen kallt.
Vispa grädden och bred ca hälften över kolasåsen. Lägg på den andra botten och bred resten av grädden över.
Sikta över kakao.
Servera tårtan kall.