måndag 9 december 2013

Pepparkaksgrottor med lingon

En variant till hallongrottor är dessa med härlig doft av jul. Receptet kommer från tidningen Hembakat.

50 stycken

1½ dl strösocker
1½ tsk bakpulver
4½ dl vetemjöl
2 msk maizena majsstärkelse
2 msk pepparkaksgrydda
250 g mjukt smör
Fyllning
1½-2 dl lingonsylt

Ugnsvärme - 200 grader
Ställ ut ca 50 stycken småbakformar i papper på en plåt.
Lägg alla torra ingredienser i matberedare. Kör och blanda.
Tillsätt smöret i bitar och kör ihop till en deg. Alternativt hacka och
Knåda samman degen för hand.
Rulla degen till längder och skär dem i 50 bitar (ca 13-14g).
Rulla bitarna till kulor och lägg dem i formarna.
Gör en fördjupning mitt i varje kaka och fyll på med en klick lingonsylt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 minuter.
Låt kakorna kallna.

Sockerkringlor

De här kringlorna kallas också för Engelska kringlor. Smöret ger speciell smak.
Syrran har bakat dessa och jag tyckte de var så goda. Nu har jag bakat dem och får äta så många jag vill.
Det blir 20 stycken men jag gjorde dubbelsats när jag ändå hade ingredienserna framme.

20 stycken

25 g jäst
100 g smör
2 dl mjölk
1 litet ägg eller 2 äggulor
3 msk strösocker
1 krm salt
3/4 tsk hjorthornssalt
ca 7 dl vetemjöl
Pensling och garnering
50 g margarin
3/4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Ugnsvärme - 250 grader
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och häll i mjölken. Värm degspadet till fingervarmt (37 grader). Häll det över jästen och rör tills den är upplöst.
Tillsätt socker, salt, hjorthornssalt,  ägg eller äggulor och det mesta av vetemjölet.
Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Strö lite mjöl över degen.
Täck den med en bakduk och låt den jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Knåda degen med resten av mjölet på bakbordet.
Dela degen i 20 lika stora bitar (ca 35 gram).
Rulla ut dem till smala jämntjocka längder, ca 35 cm långa.
Forma dem till kringlor. Lägg dem på bakplåtsklädda plåtar.
Låt kringlorna jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i ca 6-8 minuter. De ska få svag gyllenbrun färg.
Pensla dem medan de ännu är varma med smält matfett.
Doppa dem genast i en blandning av strösocker och siktat vaniljsocker. Låt dem svalna utan bakduk på galler..
Förvaring
Bullarna bör ätas nygräddade. Om de ska sparas garnerar man dem strax innan de ska serveras.
I frysen håller de utan garnering ca 6 månader. Garnera då sedan de tinat och värmts lite i ugnen.