tisdag 16 juni 2009

Rabarbersaft

En läskande sommarsaft som passar perfekt som matdryck.
3 flaskor

3 kg rabarber
1 l vatten
ca 2 l strösocker
2 krm natriumbensoat

Skölj av rabarberstjälkarna och dela därefter i stora bitar.
Lägg rabarbern i en stor gryta och häll över vattnet. Koka upp och låt det sedan koka tills rabarbern är riktigt mjuk, ca 10-15 minuter. Rör försiktig för att få så klar saft som möjligt.
Ta av grytan från värmen och sila saften. Låt den rinna genom en silduk, ca 30 minuter.
Mät upp saften , häll den i grytan och låt koka upp. Tillsätt sedan 6 dl socker för varje liter avrunnen saft. Häll lite i sänder och rör om och se till att allt löst upp.
Låt saften koka upp igen och skumma av.
Rör ut natriumbensoatet med 0,5 dl saft och häll sedan ner det i saftgrytan och rör om..
Häll upp saften på varma, rena flaskor och ställ svalt.
Det här receptet har jag fått av Linda, tack!