onsdag 16 februari 2011

Stinas kalaskakor

De här kakorna blev prisbelönta 1984. Jag hade ingen mandelmassa hemma så det blev mald mandel istället, därav prickarna på kakorna. Citronskalet ger en frisk smak på kakorna.
Ca 60 stycken


200 g margarin/smör, jag brukar ta hälften av varje.
1½ dl florsocker
50 g mandel- eller bakmassa
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av ½ citron
3½ dl vetemjöl
Pensling och garnering
1 ägg
½ dl strösocker


Ugnsvärme - 200 grader
Rör ihop matfett och socker. Riv mandel eller bakmassan och blanda i detta tillsammans med vaniljsocker och rivet citronskal. Tillsätt mjölet.
Forma degen till två rullar ca 3 cm i diameter.
Låt dem ligga kallt en stund.
Pensla rullarna med uppvispat ägg och rulla dem i socker.
Skär dem i ca ½ cm tjocka skivor och lägg på bakpappersklädda plåtar.
Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.