fredag 10 februari 2012

Kanelbullar

Ett jättebra recept som finns på mjölpåsen.

Ca 40 stycken

5 dl mjölk
125 g rumsvarmt margarin eller 1,25 dl flytande margarin
50 jäst
1 dl vit sirap, (eller strösocker). Godare med sirap.
2 krm salt
14-15 dl vetemjöl
Fyllning
1 dl florsocker
2 msk malen kanel
100 g margarin
Garnering
1 uppvispat ägg
pärlsocker eller mandelspån

Ugnsvärme - 250 grader
Värm mjölken i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).
Smula jästen i en stor bunke och rör ut den med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, margarin, sirap eller socker, salt och rör om.
Tillsätt nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen.
Arbeta degen tills den blir slät och blank.
Täck den med bakduk och låt jäsa på rumsvarmt ställe ca 30-40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
Dela den i två delar.
Kavla ut varje degbit till en avlång,  ca 1 cm tjock platta.
Blanda ingredienserna till fyllningen och bred över deplattorna.
Vik plattan tredubbelt på längden. Skär varje längd i 20 avlånga strimlor. Snurra strimlora några varv och gör en knut. JAG RULLADE IHOP DEGPLATTORNA OCH GJORDE VANLIGA KANELBULLAR.
Lägg den färdiga bullen på en plåt med bakplåtspapper eller i pappersformar.
Jäs under bakduk ytterligare, ca 30 minuter.
Jäsningen blir bäst om alla ingredienser har samma temperatur. Ta därför fram allting en timme innan du ska baka. Kom ihåg att degen är känslig för drag.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker eller mandel.
Grädda i mitten av ugnen i ca 6-8 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.