
Ca 16 stycken
50 g jäst
50 g margarin
3 dl mjölk
1 dl (100g) kesella eller keso
½ tsk salt
1 dl strösocker
1 ägg
½ tsk hjorthornssalt
8-10 dl vetemjöl
Pensling
uppvispat ägg
Fyllning och garnering
inkråmet från bullarna
½-1 dl mjölk
1 dl mandel
2 msk socker
---------
3 dl vispgrädde
florsocker
Ugnsvärme - 225 grader
Smula ner jästen i en degbunke.
Smält margarinet. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt.
Häll degspadet över jästen. Rör tills den är upplöst.
Tillsätt kesella eller keso, salt, socker och ägg. Blanda hjorthornsaltet med lite av mjölet. Rör ner det.
Tillsätt det mesta av mjölet. Arbeta in det med maskin eller för hand tills degen släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter eller tills den är ungefär dubbelt så stor.
Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Knåda in resten av mjölet. Rulla ut degen till en rulle och dela i bitar (ca 70 g styck).
Forma degbitarna till runda släta bullar. Lägg dem på bakplåtsklädda plåtar.
Låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugen i ca 7-8 minuter.
Låt bullarna svalna under bakduk på galler.
Fyllning
Skär av locket på semlorna.
Gröp ur inkråmet med hjälp av en gaffel eller liten sked. Använd ca hälften av inkråmet till fyllningen. Resten kan du torka och använda till ströbröd.
Skålla, skala och mal mandeln. Du kan också finfördela den i en matberedare.
Värm mjölken. Häll lite av den över inkråmet. Tillsätt mandeln och sockret. Späd med mjölk tills du får en sammanhängande mandelsmet.
Lägg fyllningen i bullarna. Garnera med vispad grädde. Lägg på locket sikta över florsocker.
Vad man kan tänka på är att det går mer grädde än vad som står i receptet. Den här gången använde jag keso i degen och det blev mycket luftiga och goda bullar.