lördag 20 juni 2009

Mormors chokladkaka

1 kaka
4 msk kakao
1½ dl mjölk
100 g margarin eller smör
150 g mager Philadelphiaost
3 dl brun farin
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Garnering
florsocker

Rör ut kakaon i lite mjölk till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken. Koka upp blandningen och låt den kallna.
Rör matfettet smidigt. Tillsätt osten och rör ihop smeten väl.
Tillsätt farin och vaniljsocker under omrörning. Rör smeten porös.
Tillsätt äggen, ett i taget.
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten växelvi med chokladmjölken. Häll smeten i en smord och bröad rund form, 1½ liter.
Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 70 minuter, Pröva med en sticka att kakan är genomgräddad.
Låt kakan stå kvar i formen 5-10 minuter. Stjälp upp den på galler. Låt den kallna under formen så håller den sig saftig.
Sikta gärna över lite florsocker strax före serveringen.