söndag 3 november 2013

Mjuk citron och mandelkaka

Receptet kommer från Allers, nr 4. Nästa gång jag bakar denna goda sockerkaka ska jag ta matolja,
jag kände en viss bismak av rapsoljan.

Till en sockerkaka

3 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 msk rapsolja
1 dl mjölk
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g mandelmassa
rivet skal av 1 citron
Till formen
smör och brun farin eller rörsocker. (Jag använde rörsocker)

Ugnsvärme - 175 grader
Smörj en rund sockerkaksform med smör och strössla med brunt socker.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Rör i rapsolja och mjölk.
Sikta ner mjöl, bakpulver och salt och blanda in med så få tag som möjligt.
Riv mandelmassan grovt på rivjärn.
Rör in i smeten tillsammans med citronskalet.
Fyll formen och grädda i ugnen i 40-45 minuter.
Låt kakan vila 5 minuter i formen innan du stjälper upp den på ett fat. Täck med formen medan kakan svalnar. (Min kaka fick svalna utan form för jag ville ha en knaprig yta)