måndag 12 december 2011

Svensk vaniljlängd

Jag gjorde tre längder när jag ändå hade alla ingredienserna framme. Det blir regäla längder så man kan dela varje i två delar. Nu ligger de i frysen och väntar på att bli uppätna.
1 längd

15 g jäst
1/4 tsk salt
2 msk strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
100 g margarin/smör
1 3/4 dl mjölk
Fyllning
3 dl vaniljkräm gjord på pulver
Garnering
pärlsocker
flagad mandel

Ugnsvärme - 200 grader
Smula jästen i degbunken.
Strö över salt och socker.
Smät fettet och häll i mjölken, värm till fingervarmt. Häll över jästen och blanda om så att jästen löser sig.
Blanda ner resten av ingredienserna. Arbeta degen smidig.
Låt jäsa under bakduk,  i ca 30 minuter.
Tag upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangulär platta. Lättast är det om man lägger plattan på bakplåtspapper innan man lägger på vaniljkrämen, det blir så kladdigt annars.
Lägg vaniljkrämen som en sräng i mitten och vik över degen från båda sidorna mot mitten.
Låt längden jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och flagad mandel.
Grädda i nedre delen av ugen i ca 25 minuter.
Jag gjorde tre länger, gjorde större deg och mer vaniljkräm. La dem i en långpanna och rullade ihop bakplåtspapper och la mellan längderna för att få finare form på dem.