söndag 29 november 2009

Apelsinbröd

Det här är Anders pappas favoritkakor. Jag tror att jag ska bjuda honom på några. De tar lite tid att göra Apelsinbröd men gör man degen dagen innan så känns det inte lika jobbigt.
ca 28 stycken
150 g smör/margarin
1 dl strösocker
1 äggula
3½ dl vetemjöl
Fyllning
400 g mandelmassa
1½ msk äggvita
3 msk hackade apelsinskal
Röd karamellfärg
Pensling och garnering
½ dl apelsinmarmelad
2 tsk vatten
röd karamellfärg
hackad sötmandel (finns i påse)

Ugnsvärme - 225 grader
Börja med mördegen. Arbeta samman alla ingredienserna för hand eller i matberedare. Lägg kallt gärna över natten.
Gör fyllningen. Riv mandelmassan. Blanda alla ingredienserna i matberedaren och tillsätt ett par droppar röd karamellfärg. Lägg massan i en påse men inte i kylen.
Kavla ut degen på mjölat bakbord till ca 35x20 cm. Skär med kniv på mitten för att dela degen i två delar.
Dela mandelmassan i två delar och rulla ut till två länger (35 cm).
Lägg på mördegen och rulla degen runt mandelmassan och pensla skarven med uppvispad ägg.
Dela ett bakplåtspapper mitt av och rulla in kaklängderna i dessa. Papperet ska sluta om så mycket som möjligt så blir kakorna rundare.
Grädda längderna ca 15 minuter.
Tag av papperet när längderna svalnat.
Mät upp apelsinmarmeladen i en kastrull men tag bort ev hela bitar. Tillsätt vattnet och några droppar röd karamellfärg. Låt blandningen koka ett par minuter.
Pensla med hjälp av brödpensel längderna med den varma marmeladen och strö på hackad mandel.
Skär upp längderna i ca 14 bitar.