onsdag 6 januari 2010

Valnötsbröd

Här kommer ett recept på ett gott, saftigt och nyttigt matbröd.

2 limpor
ca 750 g vetemjöl special
1 pkt jäst
75 g hackade valnötter
2 msk olivolja
2 msk honung
5 dl kall mjölk
2 tsk salt
1 tsk matättika
Pensling
1 uppvispat ägg
flingsalt

Ugnsvärme - 225 grader, samt 190 grader
Koka valnötterna på svag värme i olivoljan ett par minuter.
Häll upp mjölken i degbunken, slå på nötoljan, ättikan, honung och saltet. Blanda väl och tillsätt mjölet fortsätt blanda ett par minuter.
Ta upp degen och dela den i två delar vrid eller forma degen till limpor och lägg i smorda avlånga bakformar.
Låt jäsa i minst en timme under bakduk.
Pensla bröden med ägg och strö på lite flingsalt.
Grädda mitt i ugnen 225 grader i 10 minuter, sänk värmen till 180 grader och fortsätt grädda i 20 minuter. Verkar brödet få för mycket färg på ytan, lägg då folie över bröden.
Låt bröden svalna på galler utan bakduk.