fredag 11 september 2009

Ljummen äppel- och kanelpaj


Här doftar det ljuvligt i köket av nygräddad äppelpaj.
Tack snälla Cathrin för de goda äpplena!
Pajskal
100 g smör
150 g mjöl (ca 3 3/4 dl)
½ dl socker
1 äggula + 1 msk vatten
Fyllning
4-6 äpplen (beror på storleken)
1½ dl grädde
1 dl koncentrerad äppeljuice
2 ägg
100 g grovriven mandelmassa
½ dl farinsocker
2 tsk malen kanel

Ugnsvärme - 200 grader
Blanda alla ingredienserna till pajdegen i en matberedare eller för hand till en slät deg och tryck ut den i en pajform, ca 23 cm i diametern.
Ställ den i frysen i ca 20 minuter.
Skala, kärna ur och skiva äpplena i 2-3 mm tjocka skivor. Lägg skivorna i botten av pajformen.
Blanda ingredienserna till fyllningen och slå den över över äppelskivorna.
Grädda ca 35 minuter tills pajen är gyllenbrun.
Servera pajen ljummen, med vaniljglass eller vaniljvisp.