tisdag 30 mars 2010

Havredrömmar med kakao

Dessa havrekakor försvinner lika snabbt från kaffebordet som de vackraste drömmar förflyktigas. Vill man göra drömmarna ännu finare så kan man doppa dem i blockchoklad.
55 - 60 stycken

175 g smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
½ dl matolja
2½ dl havregryn
1 msk kakao
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl
(mörk blockchoklad)

Ugnsvärme - 150 grader
Rör samman matfett, socker och vaniljsocker till en smidig smet.
Tillsätt oljan i en fin stråle under omrörning.
Krossa havregrynen lätt. Blanda dem i kaksmeten. Tillsätt siktad kakao, hjorthornssalt och mjöl.
Arbeta samman ingredienserna till en deg. Forma den till jämnstora bollar,( ca 14 g).
Lägg bollarna på bakplåtsklädda plåtar.
Grädda mitt i ugnen i 15 minuter.Låt kakorna svalna något innan de läggs över på galler.
Doppa dem ev i smält blockchoklad.
De går bra att frysa.