söndag 26 juli 2009

Jordgubbspaj med limekräm

Den här jordgubbspajen ska helst ätas varm. Den syrliga limekrämen framhäver jordgubbarnas sötma. Prova, något nytt!
Receptet har jag hittat i nya boken, Sommarens söta.
10-12 bitar

2 ägg
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ liter jordgubbar
ca 50 g kylskåpskallt smör

Limekräm
3 dl gräddfil
2 msk florsocker
rivet skal från 1 lime
ev kokosflingor till garnering

Värm ugnen till 175 grader. Smörj en pajform.
Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i ägg och sockerblandningen.
Bred ut smeten i pajformen.
Skölj och ansa jordgubbarna. Dela dem i halvor och tryck ner dem i smeten. Hyvla smöret tunt över.
Grädda pajen i 35-40 minuter.
Rör ihop gräddfil, florsocker och limeskal. Strö eventuellt kokosflingor över pajen och servera med limekrämen.
Det går utmärkt att ta vaniljvisp eller grädde, om man inte vill prova limekrämen.