torsdag 18 december 2014

Saffranspannacotta med chokladtryffel


4 -6 st

1 vaniljstång
5 dl vispgrädde
0,5 gram saffran (1 paket)
0,5 dl strösocker
3 gelatinblad
Chokladtryffel
100 g mörk choklad
3/4 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
15 g smör

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, vaniljstången, fröna, saffran och socker i en kastrull. Låt det sjuda i ett par minuter och stäng sedan av plattan. Rör om och låt dra ca 10 min.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 5 minuter. Krama ur bladen och smält ner den i den varma grädden.
Sila av blandningen och häll upp i portionsglas. Låt dem stelna i kylen i någon timme.
Chokladtryffel
Hacka chokladen. Värm grädde och vaniljsocker i en kastrull.
Ta bort kastrullen från plattan, tillsätt smöret och rör om. Häll gräddblandningen över chokladen i en bunke. Rör ihop allt till en jämn smet och låt sedan blandningen svalna, men inte stelna.
Häll ett lager med chokladtryffel på saffranspannacottan och ställ glasen kallt i ca två timmar.