lördag 6 juni 2009

Marängtårta med färska jordgubbar

Det är gott med jordgubbar och maräng men godast är det med färska blåbär, tycker jag.
10 bitar

50 g margarin
1½ dl socker
4 äggulor
1½ vetemjöl
1½ tsk bakpulver
4 msk mjölk
Maräng
4 äggvitor
2 dl socker
1 dl hackade nötter eller flagad mandel eller smält mörk choklad och häll i en strut och ringla över marängen innan gräddningen.
Fyllning
3 dl grädde
1 l skivade jordgubbar eller ca 3 dl färska blåbär
ev, skivade bananer

Rör matfett och socker poröst. Tillsätt äggulorna ett i sänder. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner blandningen i smeten omväxlande med mjölken.
Bred ut smeten på ett smort bakplåtspapper i en långpanna ca 30x40.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret i små portioner under vispningen. Bred marängen över sockerkakssmeten och strö över nötterna.
Grädda i 175 grader i ca 20 minuter.
Låt kakan svalna på galler och dela den sedan i två delar.
Vispa grädden och bred den över den ena bottnen. Strö över önskade bär och lägg på den andra marängbottnen.
Det är gott att blanda skivade bananer med bären, prova!