söndag 20 juni 2010

Äppelkaka med godaste vaniljsåsen

En god äppelkaka-paj. Receptet kommer från Anita Nilsson i Sollefteå. Den är god både varm och kall med vaniljsås.

200 g smör
1½ dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 ägg
4-5 äpplen
kanel (riven mandelmassa är också gott)
Garnering
florsocker

Ugnsvärme - 200 grader
Gör degen och platta ut hälften i en pajform.
Riv äpplena och lägg i formen, strö kanel över.
Klicka ut resten av pajdegen över äpplena.
Grädda 20-30 minuter till pajen fått fin färg.
Sikta florsocker över pajen vid servering.
För en extra god vaniljsås.
Vispa vaniljvisp. Skär ca 0,3-0,5 liter vaniljglass i små bitar och blanda i vaniljvispen. Det blir supergott!