söndag 7 mars 2010

Lättbakat vitt lantbröd

2 stycken

1 paket jäst (blått)
5 dl fingervarmt vatten
½ dl matolja
2 msk brunt farinsocker
1½ tsk salt
ca 13-14 dl vetemjöl special

Ugnsvärme - 225 grader
Smula ner jästen i en degbunke. Häll över det fingervarma vattnet och rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt matolja, farinsocker, salt och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jästa i ca 30 minuter.
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt.
Dela degen i två lika stora delar och kavla ut dem till avlånga bitar och rulla ihop till en limpa.
De ska vara knubbiga. Lägg på bakplåtspapper och skär med en vass kniv några skåror ovanpå.
Låt jäsa ca 30 minuter.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 20-25 minuter eller tills bröden har fått färg och känns torra.
Låt bröden kallna på galler under duk om du vill ha en mjuk skorpa annars utan duk, då blir skorpan hårdare.
Går bra att frysa in.