måndag 1 juni 2009

Äppelsockerkaka med kardemumma


De här är ett av mina favoritrecept, har gjort denna äppelkaka massor av gånger och det lyckas alltid.
12-14 bitar

2 ägg
2 dl strösocker
2 3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
75 g smält smör
3/4 dl mjölk
2 tsk stött kardemumma
ca 3-4 syrliga äpplen i klyftor
Ugn 175 grader

Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda samman mjöl och bakpulver. Vänd ner mjölblandningen i smeten tillsammans med smör och mjölk. Tillsätt kardemumman,
Häll smeten i en väl smord och bröad rund form med löstagbara kanter.. Stick sedan ner äppelklyftorna med jämna mellanrum.
Grädda i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg ca 35-40 minuter.
När kakan kallnat, sikta florsocker över.
Jag gillar min gjutjärnspanna, så den använder jag oftast när jag gör runda kakor.