torsdag 21 maj 2009

Kolabullar

De här kolabullarna kommer garanterat att gillas av både gammal och ung.
40 stycken

1 pkt jäst
150 g smör/margarin
5 dl mjölk
1 dl strösocker
½ tsk salt
12-13 dl vetemjöl
Fyllning
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
1 msk smör/margarin
Pensling - garnering
1 ägg
100 g mandelspån

Smula ner jästen i en bunke.
Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Häll lite av degvätskan över jästen. Rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter på en rumsvarmt och dragfri plats.
Gör fyllningen.
Blanda grädde, sirap, socker och kakao i en kastrull.
Låt blandningen koka häftigt 8- 10 minuter. Rör inte om. Tag bort kastrullen . Rör i matfettet. Låt krämen kallna.
Tag upp degen på mjölat bord. Knåda den smidig med resten av mjölet.
Dela degen i 40 bitar.
Rulla till bollar och tryck en grop i bullen. Lägg i en klick fyllning. Rulla bullarna släta och lägg dem i bullformar.
Låt bullarna jäsa i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över mandelspån.
Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 7-8 minuter.
Låt dem kallna på galler under bakduk.