tisdag 24 mars 2009

Skåpstädarbröd

Bara fantasin kan sätta stopp för de här universalreceptet.

I detta bröd har jag morötter, havregryn, grahamsmjöl, rågsikt och lantbrödsmjöl. Jag har smaksatt det med farinsocker och brödsirap.
Ingredienser (för 2 limpor)
50 gram jäst
5 dl vatten (37 grader)
0.5 dl olja
2 tsk salt
1 msk honung, sirap eller farinsocker (kan uteslutas)
6 dl grova mjölsorter - INTE mer!
ca 8 dl vetemjöl
dessutom - om man vill
1 dl frön, nötter, oliver, morötter,aprikoser eller örter.

Gör så här
Frön, nötter, oliver, rökt fläsk, morötter, örter tillsätts efter smak och efter vad som finns i skafferiet.
Rör ut jästen i lite av det ljumma vattnet. Tillsätt olja, salt, ev honung och andra smaktillsatser samt grovmjölet och resten av vattnet.
Arbeta i det mesta av vetemjölet, gärna i maskin, tills degen släpper bunkens kanter.
Låt jäsa ca 1 timme under duk. Viktigt att det är på dragfri plats.
Sätt ugnen på 250 grader, sätt in en plåt i ugnen.
Stjälp upp degen på väl mjöla underlag. Dela den i två delar. Forma deghalvorna till två halvrunda limpor. Lägg på bakplåtspapper och gör några skåror i brödet. Jag brukar göra bröden i avlånga sockerkaksformar, man får bättre form på brödet då.
Låt jäsa under duk ca 30 minuter. Ta sen ut den varma plåten och dra försiktigt över bakplåtspappret med det jästa brödet till plåten.
Sätt in plåten (glöm inte att den är het!) långt ner i ugnen och sänk värmen till 175 grader. Grädda ca 40 minuter. Stäng sen av ugnen och låt bröden stå kvar ca 15-20 minuter. Lägg sen upp på galler för att svalna.
Man kan förstås göra bullar/frallor av degen också. Då ska ugnen vara knappt 250 grader och det tar då ca 10-12 minuter.