måndag 12 januari 2009

Goda kanelbullar

Ca 50 stycken

Deg
1 paket jäst
5 dl ljummen mjölk
1,8-2 kg vetemjöl
200 g mjukt smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk salt
1 msk stött kardemumma
Fyllning
Rör ihop, 100 g riven mandelmassa, 100 g mjukt smör, 1 1/4 dl råsocker,
1½ msk ströbröd, 1 msk vatten och 1 msk kanel.
Pensling
Blanda 1 ägg, 1 krm salt och 1 msk vatten.
Pärlsocker att strö över.

Gör en vanlig bulldeg men smält inte smöret utan klicka ner det. Använd inte allt mjöl till degen utan spara till utbakningen.
Låt jäsa 30 minuter. Tag upp degen och arbeta den smidig. Dela i två delar och kavla ut till en rektangel och bred på fyllning. Rulla ihop och skär i två centimeterstora skivor och lägg i formar. Låt jästa 30-40 minuter. Pensla bullarna och strö pärlsocker över.
Grädda mitt i ugnen, 250 grader i ca 8 minuter.