måndag 5 december 2011

Mariannes choklad/vanilj snitt

Det här receptet har jag fått av min svägerska för många år sedan, därav namnet. Jag vet inte vad kakorna heter på riktigt.
För att jag lättare ska hitta bland alla mina recept, döper jag ofta om recepten så att jag lättare kommer ihåg hur de ska göras. Kakorna är iallafall goda.
Ca 35 stycken

200 g margarin
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
½ tsk bakpulver
1 ägg
Smaksättning
2 tsk vaniljsocker i ena halvan av degen
1-2 msk kakao i den andra halvan av degen

Ugnsvärme - 200 grader
Knåda ihop alla ingredienserna till en smidig deg
Dela degen och smaksätt ena halvan med vaniljsocker och den andra med kakao. Mängden kakao får man testa sig fram. Det beror på vilken kakao man har och hur kraftig smak man gillar.
Rulla ut degen till fingertjocka länder och lägg en ljus och en mörk bredvid varandra på bakplåtsklädd plåt.
Det blir tre av varje.
Ta en gaffel och tryck lätt och dra ett randmönster, (se bilden).
Grädda mitt i ugen i ca 12 minuter. Man kan skära ett snitt för att se att kakan är torr och färdiggräddad
Skär i snitt efter gräddningen.