söndag 11 oktober 2009

Krämig kardemumma- och hallonkaka

Ännu ett recept från boken Sommarens söta. En helt fantastisk kaka!
8-10 bitar
5 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma
150g smör
2dl gräddfil
1 ägg
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
Fyllning
200g philadelphiaost eller annan cream cheese
1ägg
1/2 dl strösocker
2dl hallon
1msk socker

Ugnsvärme - 175 grader.
Smörj och bröa en rund bakform.
Gör en smuldeg genom att blanda vetemjöl, socker, vaniljsocker och kardemumma med smöret i matberedare eller för hand. Lägg 2 1/2 dl av smuldegen åt sidan.
Rör ihop gräddfil, ägg, bakpulver och bikarbonat och blanda med resten av smuldegen. Rör till en kraftig smet och bred ut den i formen. Dra försiktigt upp lite smet mot kanten.
Rör ihop cream cheese, ägg och socker till fyllningen och häll den mitt i formen.
Blanda hallonen med 1 msk socker. Fördela hallonen i formen och strö över den sparade smuldegen.
Grädda kakan i 45-50 minuter. Täck med folie mot slutet om den börjar få för mycket färg. Låt kakan svalnai formen.