fredag 12 mars 2010

Äppellängder

En krans eller två längder

25 g jäst
100 g smör/margarin
2 dl kaffegrädde
1 krm salt
3 msk strösocker
2 äggulor
7-8 dl vetemjöl
Fyllning
1½ dl lättsockrad äppelmos
1 msk kanel
Pensling
äggvita
pärlsocker

Ugnsvärme - 200 grader
Smält smöret, slå i mjölken och värm till 37 grader.
Lös upp jästen i degspadet i degbunken. Tillsätt socker, salt, äggulor samt det mesta av mjölet.
Arbeta degen väl och låt den jästa ca 30 minuter.
Tag upp degen på mjölat bakbord. Arbeta den något och kavla ut den till en rektangel (30x50 cm).
Bred på äppelmos, strö på kanel och rulla ihop från långsidan.
Lyft över rullen på en bakplåtsklädd plåt och forma en krans eller dela i två långer. Skär några jack med en vass kniv och låt jäsa ytterligare i ca 40 minuter.
Pensla med uppvispad äggvita och strö över pärlsocker.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt kallna under duk.