onsdag 1 december 2010

Äppelkonfekt

Det är enklare än man kanske tror att göra gélegodis. Det här äppelbitarna smälter i munnen och är lite syrliga i smaken.
Ca 50 bitar

3 dl osockrat äppelmos
saften från 1 citron
1 kanelstång
5 dl strösocker
4 msk flytande Certo fruktpektin
ca 2-3 dl, extra strösocker till garnering

Du behöver en liten långpanna, 20x30 cm.
Lägg äppelmoset i en kastrull. Pressa i saften från citronen och lägg i en kanelstång.
Koka upp moset på medelvärme.
Häll i sockret och rör om.
Låt allt koka i 10 minuter, rör om då och då så att allt socker löser sig. Skumma av.
Häll fruktpektinet och rör om ordentligt. Höj värmen och låt koka ytterligare 2 minuter.
Lägg bakplåtspapper i långpannan, 20x20 cm.
Ta upp kanelstången och häll marmeladen i långpannan. Låt stå i rumstemperatur i 3-4 timmar.
Vält upp marmeladen på ett sockrat bakplåtspapper och skär marmeladen i fyrkanter, ca 2 centimeter stora.
Häll socker i en djup tallrik och vänd runt äppelbitarna.
Lägg dem i en burk med bakplåtspapper mellan och förvara i kylskåpet.