lördag 22 augusti 2009

Chokladtoscakaka

Den här kakan är ganska mäktig, så den räcker till många. Man kan ta en vidare form så blir kakan inte lika hög, om man så önskar.
Till en kaka

200 g mörk choklad
175 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
2 tsk finmalet snabbkaffe
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
Toscasmet
100 g hasselnötter
100 g sötmandel
100 g smör
2 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 msk mjölk
2 msk vetemjöl
1½ msk kakaopulver

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en rund bakform, ca 23 cm i diameter, gärna med löstagbar botten.
Bryt chokladen i mindre bitar och smält dem på svag värme tillsammans med matfettet. Ta kastrullen från värmen.
Tillsätt sockret i chokladblandningen. Blanda därefter ner äggen, ett i taget och rör smeten slät mellan varje.
Blanda kaffepulver, vetemjöl och bakpulver och rör ner till en slät smet.
Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
Gör toscasmeten medan kakan gräddas.
Börja med att grovhacka nötterna och mandeln. Mät därefter upp resten av ingredienserna i en kastrull och sjud upp blandningen under omrörning.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt nöt- och mandelhacket. Bred toscasmeten över kakan och ställ åter in den i ugnen, nu i mitten . Grädda ytterligare i ca 10 minuter.
Låt den nygräddade kakan svalna innan den lossas ur formen.
Kakan är god lätt ljummen med en klick vispad grädde.
Den behöver inte vara helt genomgräddad utan kan gärna vara lite kladdig i mitten.
Till detta - Servera gärna en klick grädde och färsk frukt eller bär.