onsdag 12 augusti 2009

Blåbärskaka med valnötsströssel

Boken Sommarens söta, som jag fick när jag fyllde år, är riktigt bra. Här kommer ännu ett recept från den.
Ca 12 bitar

125 g mjukt smör
1 3/4 dl strösocker
1 ägg
2½ dl gräddfil
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

3 dl blåbär (225-250g)
2 msk vetemjöl

Strössel
50 g smält smör
2 dl smulade digestivekex (6-7 kex)
½ dl farinsocker
1 tsk malen kanel
1 dl grovhackade valnötter (50g)

Ugnsvärme 175 grader.
Smörj och bröa en rund form, helst med avtagbar kant.
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ägget och gräddfilen.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
Blanda blåbär och vetemjöl i en separat skål.
Rör ihop ingredienserna till strösslet.
Häll hälften av smeten i formen. Strö över blåbären och hälften av strösslet.
Klicka ut resten av smeten och strö över resten av strösslet.
Grädda kakan i ca 1 timme. Täck med folie mot slutet om den börjar få för mycket färg.
Låt kakan svalna i formen.
Det passar perfekt att servera vaniljvisp till om man vill.