onsdag 19 december 2012

Vörtbröd

Vörtbröd har jag aldrig bakat tidigare men det gick bra och jag tycker det här receptet passade mig.
Bra med portionsbröd så kan man lätt ta fram vad som behövs från frysen. Jag tog mindre mjöl och gräddade kortare tid än vad det står i receptet. Receptet finns i tidningen Matmagasinet, julspecial.
Ca 30 stycken

50 g smör
1 flaska porter, 33 cl
1 flaska julmust, 33 cl
50 g jäst
1 dl mörk sirap
1 påse vörtmix, 90 g
1 dl russin
1 msk salt
10 dl rågsikt, 600 g
ca 9 dl vetemjöl, ca 540 g
Pensling
4 msk starkt kaffe
2 msk mörk sirap

Ugnsvärme - 225 grader
Smält smöret i en kastrull, häll i porter och julmust, låt det bli fingervarmt, 37 grader.
Smula jästen i en bunke och rör ut i lite av degvätskan. Tillsätt resterande vätska, sirap, vörtmix, russin, salt och mjölet lite i taget. Arbeta degen blank och smidig. Jag tog mindre mjöl, så testa dig fram.
Låt jäsa under duk ca 40 minuter.
Tag upp degen på mjölat bakbord och dela den i 30 bitar, ca 65 g.
Rulla till bollar och lägg på bakplåtsklädda plåtar.
Låt jäsa ytterligare ca 30 minuter.
Pensla bröden med lite starkt kaffe blandat med sirap.
Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Jag gräddade i ca 13 minuter då var mina färdiggräddade.
Låt svalna på galler.