lördag 30 januari 2010

Vegabullar

De blev väl inte lika fina som om man skulle ha köpt dem på ett konditori men lika goda är de i alla fall.
25 stycken

25 g jäst
75 g smör/margarin
3 dl mjölk
½ tsk salt
½ dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
ca 7½ dl vetemjöl
Fyllning
75 g mjukt smör
3/4 dl strösocker
1½ tsk malen kanel
Pensling
ägg

Ugnsvärme - 230 grader
Smula ner jästen i en bunke.
Smält matfettet, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll det över jästen och rör om tills den är upplöst.
Tillsätt salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Strö över lite mjöl och jäs degen övertäckt ca 40 minuter.
Blanda samman ingredienserna till fyllningen.
Knåda in resten av mjölet. Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 30x70 cm.
Bred på fyllningen. Rulla ihop degen från långsidan till en rulle. Skär den i 3 cm breda bitar.
Tryck med en bordsknivsskaft mitt på så att de "öppnar" sig.
Lägg bullarna på bakplåtsklädda plåtar. Jäs under bakduk ca 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg.
Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 7 minuter till de fått fin färg.
Låt dem kallna på galler under bakduk.