söndag 3 april 2011

Gammeldags kardemummakaka

Denna kaka är ett mellanting av sockerkaka, bulle och kubb. Saftig och god smak av kardemumma. Godast nygräddad!
Till en kaka

5 dl vetemjöl
2½ tsk bakpulver
1 dl strösocker
2 tsk stött kardemumma
100 g smör
2½ dl filmjölk
Garnering
ca 10 hackade nötkärnor
3 msk pärlsocker

Ugnsvärme - 200 grader
Blanda mjöl, bakpulver, socker och kardemumma i en bunke.
Finfördela smöret däri med fingertopparna.
Tillsätt filmjölken och blanda sammam till en jämn smet. Smeten blir tjock, liknar kubbsmet.
Häll smeten i smord och bröad form, rymd ca 1½ liter.
Strö nötkärnor och pärlsocker över smeten.
Grädda mitt i ugnen ca 45 minuter. Efter ca halva tiden kan man lägg över ett folie för att undvika att ytan blir för mörk.