måndag 2 maj 2011

Äppelpaj med kardemumma

Enkel äppelpaj som räcker till många. Receptet kommer från Hemmets journal.
8-10 stycken

Pajdeg
250 g smör
6½ dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 krm salt
½ tsk bakpulver
50 g mandelspån
Fyllning
6-8 goda äpplen
1 tsk kanel
½ dl råströsocker
1 tsk kardemumma

Ugnsvärme - 200 grader
Smält smöret och låt det svalna något.
Rör ner mjöl, socker, salt och bakpulver och blanda ihop till en deg.
Tryck ut två tredjedelar av degen, lite upp på kanten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 20x30 cm. Har du en form med teflon behövs inget bakplåtspapper.
Skala äpplena och kärna ur dem. Skär dem i klyftor och fördela i långpannan i flera lager. Strö kanel, socker och kardemumma mellan lagren.smula resten av pajdegen blandad med mandelspån ovanpå äpplena.grädda pajen i mitten av ugnen, 35-40 minuter.
Låt svalna och servera med vaniljsås.